Skip to content

 

Tapetointiohjeet

Tee se itse – näillä vinkeillä kohti täydellistä lopputulosta

 

 

 

Tuntuuko ajatus tapetoinnista haastavalta? Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?
Katso kymmenen ohjetta tapetointiin.

  1. Tee pohjatyö huolellisesti. Alustan on oltava tasainen ja kuiva, joten tasoita ja hio epätasaisuudet sekä pese likainen seinä. Vanha tapetti kannattaa poistaa ennen aloittamista. Listojen poistaminen taas ei ole välttämätöntä, mutta suositeltavaa. Lopuksi kytke virrat pois ja poista pistorasiat.
  2. Aloita tapetointi nurkasta ja etene vasemmalta oikealle. Käytä vatupassia ja mittanauhaa, sillä talojen seinät eivät aina ole suoria. Tarkista, että ensimmäinen tapettivuota on pystysuorassa. Voit merkitä vuodan paikan lyijykynällä seinään ennen liiman levittämistä.
  3. Aloita liiman levitys seinään vain kahden vuodan leveydeltä, jotta liima ei ehdi kuivua. Liiman etiketistä näet, kuinka paljon liimaa kannattaa levittää. Nurkissa sekä lattian- ja kattojenrajassa kannattaa olla erityisen tarkka ja käyttää pienempää sivellintä.

4. Aloita tapetin paikoilleen asettaminen. Työnnä tapettia lastalla kevyesti keskeltä kohti reunoja. Näin poistat samalla mahdolliset ilmakuopat seinän ja tapetin välillä. Muista olla tarkkana, että liima ei lastan mukana leviä tapettiin. Puhdista lasta säännöllisesti pyyhkeeseen.

5. Jos vuota menee vinoon, älä yritä suoristaa sitä vaan aloita sen kiinnittäminen alusta.

6. Kun asennat seuraavaa tapettivuotaa, asenna reunat ihan kiinni toisiinsa, mutta älä päällekkäin. Saumoista ylipursuava liima poistetaan kostealla sienellä. Kääntele sienen kulmia, ettei liima leviä.

 

7. Älä huoli katkaisimien ja pistorasioiden rei`istä, vaan anna tapetin peittää ne. Muista kuitenkin leikata tarvittavat aukot heti tapetoinnin jälkeen sen ollessa vielä kostea.

8. Ylhäältä ja alhaalta ylimenevän tapetin voit leikata terävällä katkoteräveitsellä. Käytä apuna tapettiviivainta ja huolehdi, että veitsi on terävä.

9. Puhdista mahdolliset tarhat tapetista heti. Käytä mietoa saippuavesiliuosta ja poista pesuaine pinnasta runsaalla kädenlämpöisellä vedellä, mutta vältä saumakohtien kastumista. Kuivaa ylimääräinen vesi puhtaalla kankaalla ja anna tapetin kuivua itsekseen.

10. Tuuleta ja ihastele lopputulosta

Vinkit tapetointiin tarjosi Värisilmä.