Siirry sisältöön
OmaMökki

OmaMökki

OmaMökki on vapaa-ajan asumisen inspiraation lähde

Kevätmessujen OmaMökki-alue kokoaa kaiken, mitä mökillesi tarvitset, paljusta pihakeittiöön tai uuteen aittarakennukseen. OmaMökki on ammattilaisten remonttivinkkejä, huusseja, laitureita ja paljuja, tunnelmallisia sisustusideoita unohtamatta. Yli 20 yritystä esittelee mökkejä, saunoja, varastoja, grillikatoksia, kesäkeittiöitä ja huvimajoja.

Toteuta unelmasi kesäparatiisista ja löydä lisää inspiraatiota. Tervetuloa tutustumaan!


Vuoden mökkiläinen 2024 on Inna-Pirjetta Lahti

Vuoden mökkiläiseksi 2024 on valittu viestintäyrittäjä Inna-Pirjetta Lahti. Varkaudessa sijaitsevassa saaressa perheensä kanssa mökkeilevälle Lahdelle mökkielämässä on tärkeintä sen tarjoama vastapaino tiiviiseen arkeen sekä yhteiset hetket läheisten ihmisten kanssa.

Jos kurkistetaan ajassa taaksepäin, vaikkapa kymmenen vuotta, Inna-Pirjetta ei ajatellut itseään mökkeilijänä. Hän oli veneilijä, sillä hänen perheellään on purjevene. Kesällä 2015 Lahti ja hänen miehensä purjehtivat Saimaan kanavaa pitkin Unnukkavedelle. He viettivät siellä aikaa sukulaisten kanssa ja lähtivät puolivahingossa sadepäivänä katselemaan lähisaarten vapaita tontteja. Pian seurasi soitto myyjälle ja oman tontin osto. Ajatus oli, että sille voisi joskus rakentaa saunamökin. Seuraavana kesänä he asuivat purjeveneessä saaren rannassa ja rakensivat tontille pienen kesämajan.

Emme olleet todellakaan ikinä haaveilleet omasta mökkiprojektista. Mutta kun kesämajaa alettiin omin voimin rakentaa, rupesimme suunnittelemaan millainen saunamökin pitäisi olla. Meillä on viisihenkinen perhe ja erittäin paljon ystäviä, joten ensimmäinen mieleen tullut asia oli tietenkin ruokapöytä, jonka ympärille mahtuu meidän perhe ja ystävämme. Saunamökkiä lähdettiin sitten piirtämään kymmenen hengen ruokapöydän ympärille”, Inna-Pirjetta kertoo.

Saunamökistä tuli lopulta moderni lodge-tyylinen erämaamökki, jossa on sauna, keittiö ja kaksi kamaria. Korkealla kalliolla seisova mökki valmistui laitureineen ja portaineen lopulta vuonna 2019. Järvelle avautuva seinä on lasia, joten luonto ja valo tulevat sisään ja jo kevättalvella aurinkopaneeleista saadaan virtaa. Pimeimpinä kuukausina valoa saadaan generaattorin kautta.

Kun korona alkoi keväällä 2020, olimme mökillä koko perhe viisi viikkoa ja mieheni ja nuorin poikamme olivat siellä yhteensä yhdeksän viikkoa. Se oli todella mielenkiintoinen mahdollisuus nähdä kevään tulo saaresta käsin”, Inna-Pirjetta sanoo

Mökkeilyyn liittyy hyvistä hetkistä nauttiminen itselle tärkeiden ihmisten kanssa  

Luonto ja luonnon armoilla oleminen kuuluu vahvasti asumattomassa saaressa sijaitsevan, ilman kaupungin mukavuuksia olevan mökin elämään. Saareen mennään avoveneellä tai moottorikelkalla, joten fyysinen siirtymä mökkitunnelmaan on konkreettinen. Tähän vaikuttaa myös sijainti 4–6 tunnin päässä kotoa Helsingistä.

Tänä päivänä suhde mökkeilyyn on hyvin tiivis. En voisi kuvitella elämää ilman mökkeilyn tuomia vastapainon, levon ja rauhoittumisen hetkiä”, Inna-Pirjetta toteaa.

Perhe viettää mökillä aikaa ympäri vuoden, kuukausittain noin kaksi viikonloppua neljästä. Kesällä mökillä ollaan monta viikkoa.

Lahtien tie mökinomistajiksi juuri Varkauteen liittyy Inna-Pirjetan juuriin. Hänen isovanhemmillaan oli aikoinaan mökki Unnukkavedellä, ja paikka oli tullut tutuksi lapsuuden kesinä. Nyt lähellä sijaitsevat myös tärkeiden ihmisten, sisaren ja pikkuserkun, perheiden mökit.

Meidän porukka on hirveän tärkeä osa sitä, että mökillä on niin hyvä olla. Siihen liittyy fyysisen hyvän olon lisäksi henkinen yhteys itselle tärkeisiin ja samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa saa nauttia sekä ihanista luonnon asioista ympäri vuoden että kivoista vapaahetkistä saunan lauteilla tai yhteisen illallisen ääressä.

Mökki tarjoaa kasvuyrittäjälle rentoutumisen ja vapaa-ajanvieton lisäksi yhä useammin mahdollisuuden tehdä töitä toisenlaisessa ympäristössä.

Se mahdollistaa ajattelun ihan eri lailla. Kun istut mökkipöydän ääressä ja olet ehkä käynyt aamulla hiihtämässä lähisaaren ympäri, juot kahvia ja takkatuli loimottelee, niin kyllähän siinä syntyy ihan erilaisia ajatuksia”, Lahti sanoo.

Vuoden mökkiläinen 2024 -tunnustus jaetaan Kevätmessujen Kevätlavalla torstaina 21.3.2024 klo 11.30.

Mikä on Vuoden mökkiläinen?

Suomen Vapaa-ajan asukkaiden liitto VAAL ry ja Helsingin Messukeskus valitsevat vuosittain Vuoden Mökkiläisen, joka palkitaan Kevätmessujen OmaMökki-tapahtumassa. Nimitys annetaan henkilölle tai taholle, joka kertoo julkisuudessa arvostavasti ja mielenkiintoisesti mökkiläiselämästä ja vapaa-ajan asumisesta, ja edistää näin osaltaan mökkeilyä sekä mökkikuntansa toimintaa.

Vuoden mökkiläiseksi vuonna 2023 valittiin vaikuttaja, stylisti ja Tuplakääk-podcastin juontaja Kirsikka Simberg. Vuonna 2022  palkittiin juontajapariskunta Marja Hintikka ja Ilkka ”Ile” Uusivuori. Vuoden 2019 palkinnon nappasi radiosta ja televisiosta tuttu juontaja, Anni Hautala ja vuoden 2018 tunnustuksen sai televisiostakin tuttu Vappu Pimiä.