Skip to content

Saunan sisustus ja valaistus – Mitä suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon?

Lisää ideoita ja konkreettisia toteutuksia löydät Kevätmessuilta!

Saunan sisustus ja valaistus

Saunan sisustus ja valaistus kannattaa miettiä huolella. Saunan valaistus on tärkeä osa saunan sisustusta. Muutama vinkki ennen suunnitteluun ryhtymistä:

 

Saunan koko

Suunnittelun lähtökohtana on saunan koko. Mitä pienempi sauna, sitä tärkeämpää on hyvä suunnittelu. Hyvällä suunnittelulla pienestäkin saunasta saadaan toimiva. Onnistunut saunan sisustus ja valaistus alkaa siis siitä, että lasketaan tarkkaan käytettävissä olevan tilan koko.

Kiukaan valinta

Saunan sisustus tarkoittaa myös kiukaan valintaa. Siihen vaikuttavat sekä saunan koko (neliöt / lämmitettävät kuutiot), että toivottu lauderatkaisu. Pelkän ulkonäön perusteella valittu kiuas voi olla ulkomitoiltaan liian suuri. Tilaa pitää varata myös kiukaalle määritetylle turvaetäisyydelle.

Kiukaan valinta ja lauderatkaisu kannattaa miettiä samaan aikaan. Jos toiveissa on esimerkiksi iso yhtenäinen jalkatila ja siihen intergroitu kiuas, tilaa on oltava riittävästi, jotta kiukaan tarvitseman turvavälin lisäksi tilaa riittää myös saunojille. Pieneen tilaan saattaa sopia paremmin kulmaan sijoitettava kiuas.

Lauteet ja seinäpanelointi

Vaikka lauteiden malli on päätetty ja kiuas valittu, saunan sisustus ei ole vielä valmis.  Saunan värityksessä on nykyisin runsaasti variaatioita. Tällä hetkellä tummaseinäiset saunat ovat trendikkäitä.  Tummaksi käsitellyt seinäpaneelit voi hankkia valmiina, mutta jos haluaa säästää reilusti rahaa, käsittely on helppo tehdä myös itse.

Sauna voi olla kokonaisuudessaan tumma tai tummaan seinäpaneeliin voi yhdistää vaaleat lauteet. Vaaleat lauteet pystyy halutessaan myöhemmin käsittelemään tummaksi, mutta tummia lauteita ei vastaavasti saa vaaleiksi, jos tumma väri alkaa kyllästyttämään. Saunan sisustus seuraa trendejä siinä missä muukin sisustus eli kannattaa varautua siihen, että oma mieli ja maku saattavat ajan myötä muuttua.

Valaistus

Valaistus on huomattava osa saunan sisustusta ja eniten saunan tunnelmaan vaikuttava yksittäinen tekijä. Saunan valaistusta suunniteltaessa pitää muistaa, että tarkoitus on valaista saunaa saunojien sijaan.

Valon määrän suhteen jokainen on oman saunansa paras asiantuntija. Perinteisesti valon lämpimät sävyt sopivat saunaan ja tuovat puun kauniisti esiin. Nouseva trendi saunan valaistuksessa ovat optisilla tangoilla toteutetut epäsuorat valaistusratkaisut.

Saunan sisustus- ja valaistusvinkit
tarjosi

Cariitti

 

Lisää vinkkejä ja inspiraatiota? Kevätmessuilla näet konkreettisia toteutuksia ja saat runsaasti lisää vinkkejä sekä saunan sisustukseen että valaistukseen.

Saunan sisustus ja valaistus jo suunnittelua pidemmällä? Kevätmessuilla vertailet helposti tuotteita ja teet hyviä hankintoja messuhinnoin.