Skip to content

Sähköauton latauspiste – Kotiin ja vapaa-ajan asunnolle

Sähköauton latauspiste – Kotiin ja vapaa-ajan asunnolle

Sähköauton latauspiste löytyy jo monelta parkkipaikalta ja lähes kaikista pysäköintitaloista. Eikä ihme, sillä sähkö- ja hybridiautojen suosio kasvaa koko ajan. Suomessa on tällä hetkellä jo yli 10 000 täyssähkö- tai hybridiautoa, kun niitä vuoden 2016 alussa oli vasta 1580. Sähköautojen suosion kasvaessa ja latausverkoston laajentuessa on moni suomalainen pohtinut sähköauton hankkimista.

Lataus yön aikana

Sähköauto ladataan tyypillisimmin yön aikana kotona. Sähköauto latautuu kotipihassa kotilatauslaitteella vaivattomasti ja turvallisesti. Kotilatauslaite suojelee sekä auton että kodin sähköjärjestelmää häiriöiden aiheuttamilta vaurioilta ja täyttää akut 1–6 tunnissa.

Jos varsinaista sähköauton latauspistettä ei ole saatavilla, voi lataamiseen tilapäisesti käyttää kotitalouspistorasiaa korkeintaan 8 ampeerin virralla. Tällöin lataaminen on selkeästi hitaampaa. Sekä pistorasian että kaapeloinnin tulee olla hyvässä kunnossa. Niiden tarkastuttaminen sähköasentajalla on tärkeää. Siitä huolimatta jatkuvassa latauskäytössä kotitalouspistorasia voi ylikuormittua, sillä sitä ei ole suunniteltu sähköauton lataamisen edellyttämiin virtalukemiin. Ylikuormittumisesta seurauksena tulipalon riski kasvaa.

Oma sähköauton latauspiste on suositeltava hankinta sähköauton omistajalle. Esimerkiksi Fortum Charge & Drive -kotilatauspaketti on älykäs, turvallinen ja helppo tapa järjestää kotilataus omakotitaloon tai taloyhtiöön.

Tukea taloyhtiöille

Puuttuuko taloyhtiöstänne sähköauton latauspiste? Taloyhtiöt voivat saada tukea sähköautojen latausmahdollisuuksien parantamiseksi. Tuki on 35 % toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa. Avustuksia myöntää asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Sähköauton latauspiste onkin entistä yleisempi näky taloyhtiöiden parkkipaikoilla. Lisäksi kotilatauspisteiden määrä kasvaa seuraavina vuosina selvästi, siitä pitävät huolen niin sähköautojen suosion kasvu kuin uudet ohjeistuksetkin. EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi velvoittaa tulevaisuudessa uusissa asuinrakennuksissa ja laajamittaisten korjausten yhteydessä asentamaan yli 10 pysäköintipaikan parkkialueille putkituksen sähköautojen latauspisteitä varten.

Sähköautoilu on vaivatonta

Kun kotoa ja vapaa-ajan asunnolta löytyy sähköauton latauspiste, on sähköautoilu arjessa vaivatonta. Pidempi matka vaatii alussa hiukan enemmän suunnittelua ennen kuin oman auton toimintamatka ja latauspisteet käyvät tutuiksi. Pikalatauspisteitä löytyy jo varsin kattavasti Helsingistä Oulun pohjoispuolelle saakka. Pohjoisin pikalatauspiste Suomen Charge & Drive -verkostossa on Levillä, ja keskinopeita latauspisteitä on Nauvosta Nuorgamiin. Latauspisteet löytyvät helposti esimerkiksi Fortum Charge & Drive Finland -älypuhelinsovelluksesta.

Jos katoltasi löytyy aurinkopaneeleita, voit hyödyntää niiden ylituotannon sähköautosi lataamiseen Suomen kattavimmassa sähköautojen latausverkostossa juuri silloin kuin itse haluat. Fortum Aurinkolatauksella voit hyödyntää aurinkopaneeliesi ylituotannon  Fortum Charge & Drive -palvelutunnisteellesi.

Sähköauton latauspiste kotiin vielä hankkimatta? Tule Kevätmessuille tapaamaan Fortumin edustajia ja keskustelemaan kasvokkain eri vaihtoehdoista.

Osta liput!

 

Lue lisää sähköautoilusta