Skip to content

Nauti oman parvekkeen sadosta!

Paljon tietoa ja vinkkejä parvekeviljelijälle löydät myös Kevätmessuilta!

Parvekelaatikko ja ruukku poikineen – Satoa parvekkeelta

Parvekelaatikko ja erilaiset ruukut sopivat mainiosti parvekeviljelyyn. Parvekelaatikko on monen viljelijän ensimmäinen hankinta. Isolle avoparvekkeelle mahtuu parvekelaatikko jos toinenkin, ruukkuja ja vaikka kompostori. Lasitetulla parvekkeella kannattaa suosia monivuotisia herkkuja, mutta ihan pieneltä parvekkeelta saa syötävää, vaikka sinne paistaisi pelkkä aamuaurinko.

Kuusi vinkkiä hyötykasvien parvekeviljelijälle

  1. Lämpötila ja valo

Huolehdi lämpötilasta! Se ei saa laskea alle 10 asteen. Valoa tarvitaan 6–8 tuntia valoa päivässä. Laita eteläparvekkeelle tarvittaessa varjoja, ja muista, että pohjoisparveke on usein liian varjoinen.

  1. Lasitettu parveke

Aloita puutarhakautesi jo huhtikuussa: Torju yöpakkaset lisälämmittimen ja harsojen avulla. Muista tuuletus ja riittävä kastelu. Vältä kuumentumista, sillä liika lämpö ei ole hyväksi.

  1. Parvekelaatikko, ruukku ja muut viljelyastiat

Valitse suuri ja tilavia parvekelaatikko, kasvusäkki tai ruukku, sillä pienissä kasvatusastioissa multa kuivahtaa nopeasti.

  1. Parvekkeen kantavuus

Huomioi, että parvekelaatikko ja muut kasvatusastiat voivat painaa paljon. Tarkista kuormitus  painon osalta, jos tuot parvekkeelle kasvilavoja tai käytät muita suuria istutusastioissa. Kostea puutarhamulta painaa noin 1000 kg / m³. Mullan lisäksi ruukut ja astiat lisäävät kokonaispainoa.

  1. Kasvien pölytys

Hyönteiset hoitavat pölytyksen tehokkaasti hyvällä säällä, mutta jos pölyttäjiä ei näy, varmista pölytys tärisyttämällä kasvin vartta kevyesti muutaman kerran viikossa. Kasvihuonekurkun lajikkeet ovat nykyään partenokarppisia eli emikukat kehittyvät hedelmiksi ilman hedelmöitystä.

  1. Tuhohyönteiset

Pitkään jatkunut lämpö- ja kuivuusstressi altistaa kasvit tuholaisille. Huolehdi erityisen hyvin kastelusta ja tuuletuksesta lasitetulla parvekkeella.

Vinkit tarjosi

Lisää vinkkejä ja kaikki parvekepuutarhurin tarvitsemat välineet parvekelaatikoista siemeniin löydät Kevätmessut-tapahtumasta!