Skip to content

Vuoden lähiruokateko – äänestysaika on päättynyt!

Vuoden lähiruokateko 2020

Kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille! Raati on valinnut yleisöäänestykseen seuraavat viisi tahoa:

  • Kokit & Farmarit illallinen Finlandia-ravintolassa
  • Laidun Hereford
  • Pielisen Kala
  • Silmusalaatti
  • Suomen Artesaaniruokayhdistys

Yleisöäänestyksen voittaja julkaistaan Lähiruoka & luomu-tapahtumassa.

Lue ehdokkaiden esittelyt 

Silmusalaatti

Seitsemän vuotiaana Samuli Laurikainen antoi paikallislehteen haastattelun, jossa hän kertoi isona ryhtyvänsä maanviljelijäksi. Lupaus tuli lunastetuksi syksyllä 2012 kun edessä oli muutto rakkauden perässä Helsinkiin ja alkoi ensimmäisen kasvuhuoneen rakentaminen. Kahdeksassa vuodessa on yksin yrittämisestä kehitytty pienin askelin ja päämäärätietoisella työllä monien huulille.

Silmusalaatit viljellään Espoon Kerassa ja ovat pk-seudun todellista lähiruokaa. Luomuviljely, uusiutuva energia ja viimeisimpänä kierrätettävä kartonkipakkaus ovat kaikki seurausta mission “To be not so fucked up” toteuttamisesta.

Lue lisää

Pielisen Kala

Pielisen Kalan työ suomalaisen, eettisesti tuotetun kalaruoan puolesta ei ole jäänyt moneltakaan huomaamatta. Vuonna 2019 markkinoille tulleessa Luonnonkala-säilykkeessä yhdistyy kaikki se, mihin yritys uskoo: kestävä kalastus, kotimainen ja kuluttajaystävällinen ravinto ja puhdas maku.

Pohjois-Karjalan Nurmeksessa toimivan Pielisen Kalan toimintaa ohjaavat rakkaus puhtaaseen luontoon ja perinteiseen kalastukseen; siihen, että kala saadaan, ei oteta. Pielisen Kalan tuotteet ovat puhdasta suomalaista kalaa säilöttynä ja ilman lisäaineita. Ne sopivat niin arkiseen ruuanlaittoon, ravintolakäyttöön kuin retkievääksi. Kuka mitenkin kalansa haluaa nauttia – kuha nauttii. Ai niin, jos et vielä tiennyt, niin tämä on se yritys, jonka pyrkimys on saada tonnikala pois kauppojen hyllyiltä.

Lue lisää

Laidun Hereford

Laidun Hereford on kahden emolehmäkasvattajan yritys, joiden perusarvoihin kuuluu eläinten hyvinvointi. Naudasta huolehditaan vasikasta aikuiseksi tarjoten parasta mahdollista hoivaa ja ravintoa sekä mahdollistamalla turvalliset olosuhteet.

Eläinten kasvatuksen lisäksi yritys myy ja valmistaa itse kasvattamastaan lihasta puhdasta ruokaa omassa vuonna 2019 valmistuneessa lihanjalostamossaan. Lisäksi Laidun Herfordin verkkokauppa myy yrityksen omia tuotteita sekä yhteistyökumppaneiden tuotteita ympäri Suomen. Yritys on tuttu näky festivaaleilla ja tapahtumissa tarjoamassa hampurilaisia ym. tuotteita omasta myyntivaunustaan. Vuonna 2018 käyttöön otettiin ensimmäiset Minitori-nimiset lähiruoka-automaatit, joita on nyt 5 kpl.  Minitorit ovat sijoitettu kauppakeskuksiin yms. paikkoihin, joissa ihmiset kulkevat päivittäin. Näin lähiruoan ostaminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Lue lisää

Kokit & Farmarit illallinen Finlandia-ravintolassa

Finlandia-talolla järjestettiin syksyllä 2019 jo toistamiseen Kokit & Farmarit -elämysillallinen. Illallisen valmisti neljä huippukokkia, jotka valitsivat omat pientilallisensa, joiden kanssa he päättivät myös raaka-aineet. Sekä kokkeja että farmareita haastateltiin sillä aikaa kun he valmistivat oman ruokalajinsa. Asiakkaalle tehtiin todella läpinäkyväksi, mistä hänen ateriansa koostui ja pientilalliset saivat oman äänensä kuuluviin.

Illallisen kokkeina ja farmareina toimivat kotimaisen ruoan lähettiläät: Timo Lepistö ja Hauhalan Hanhifarmi, Eero Vottonen ja Mäntymäen luomutila, Jouni Toivanen ja Saloniemen juustola sekä Markus Hurskainen ja Malmgårdin kartano. Finlandia-ravintolan ravintoloitsijana toimii Kanresta Oy, joka jakaa vuosittain osinkonsa kansanterveydelle.

Lue lisää

Suomen Artesaaniruokayhdistys

Artesaaniruoka on ainutlaatuisia, maukkaita, laadukkaita tuotteita, jotka valmistetaan paikallisista raaka-aineista käsityönä perinteitä kunnioittaen, jolloin saadaan terveellisiä tuotteita ilman turhia lisäaineita. Artesaaniruokayhdistys on perustettu kehittämään ja edistämään artesaaniruokaa koko Suomessa. Vuosittain järjestettävä Artesaaniruoan SM-kilpailu vahvistaa ja tekee tunnetuksi käsityömäistä elintarvikeyrittäjyyttä niin paikallisella kuin kansallisellakin tasolla. Kilpailun tuoman julkisuuden myötä kuluttajien tietoisuus alaa kohtaan kasvaa.

Yhdistyksen tavoitteisiin kuuluu maaseudun autioitumisen estäminen parantamalla pienten paikallisten tuottajien toimintaedellytyksiä. Tämä tehdään tarjoamalla verkostoitumismahdollisuuksia ja jatkojalostuksen koulutuksia yhteistyössä eri oppilaitosten kanssa. Artesaaniruoan tullessa tunnetummaksi sitä ostava kuluttaja tietää varmasti ostavansa lähiruokaa.

Lue lisää