Skip to content

Grillaus – Näin onnistut! 

Grillaus on helppoa, kun seuraat näitä helppoja vinkkejä.

1. Valitse sinulle sopivin grilli

Kaasugrilli sopii arkeen, sillä se on nopea, mutta myös viikonloppuihin, kun haluat grillata rauhassa perheen ja ystävien kanssa. Valitse briketti- tai savustusgrilli, jos grillaus tapahtuu avotulella ja kiirehtimättä – esimerkiksi kesämökillä. Weberin sokkotestin mukaan kaasu- ja brikettigrillissä grillatut ruoat eivät eroa maultaan. Weberin isojen kaasugrillien polttimien päällä olevat A:n muotoiset Flavorizer Bars -tangot antavat ruoille vastustamatonta savun makua.

2. Hanki tärkeimmät grillaustarvikkeet

Grillaajan paras kaveri on hyvä grilliharja. Harjaa grilliritilä puhtaaksi aina grillauksen jälkeen, kun grilli on vielä lämmin. Hanki hyvät grillausvälineet. Älä käytä lihojen kääntelyyn haarukkaa, jos haluat lihanesteiden pysyvän lihan sisällä! Grillilasta on hyvä esimerkiksi kalan kääntämiseen, rei’itetty grillivuoka sopii vihanneksille, paistolämpömittari lihan sisälämpötilan valvomiseen ja grillille asetettavat alumiinivuoat estävät liekkien leimahtelua ja helpottavat grillin puhdistusta. Jos sinulla on brikettigrilli, hanki myös piippusytytin.

3. Valitse kaasu, hiilet tai briketit

Kaasugrillin käyttäjän elämä on helppoa. Varmista vain, että pullossa on aina kaasua, äläkä säilytä kaasupulloa talvella liian kylmässä paikassa. Brikettigrilliin sopivat sekä hiilet että briketit. Hiilet  syttyvät nopeasti ja palavat korkeintaan tunnin ajan.  Briketit syttyvät yleensä hieman hitaammin, mutta toisaalta ne palavat hiiliä kauemmin – Weber®-brikettien palamisaika on jopa 3 tuntia. Valitse grillin polttoaine ruoan kypsymisajan mukaan.

4. Sytytä grilli oikein

Brikettigrilli: Aseta grillin brikettiritilälle pari kolme sytytyskuutiota ja sytytä ne. Sytytyskuutioiden avulla grilli syttyy kätevästi, nopeasti ja savuttomasti. Aseta täytetty piippusytytin sytytyskuutioiden päälle, kun kuutiot ovat syttyneet. Anna piippusytyttimen metallikahvan nojata grillin reunaa vasten ja avaa grillin pohjaventtiili. Odota, kunnes brikettien päällä näkyy liekkejä. Tartu piippusytyttimeen grillikintaalla ja kaada briketit brikettiritilälle tai brikettikoreihin valitsemastasi grillausmenetelmästä riippuen.

Kaasugrilli ja Weber Q: Kiinnitä säädin kaasupulloon. Säädin on helppo napsauttaa paikalleen isoihin kaasupulloihin. Avaa grillin kansi ja sen jälkeen kaasupullon venttiili kiertämällä sitä vastapäivään. Avaa polttimen/polttimien säädin/säätimet, jotka sijaitsevat sytytyspainikkeen vieressä. Avaa kaasuntulo grilliin painamalla sytytyspainiketta. Odota, että letku ehtii täyttyä kaasulla, ennen kuin sytytät polttimet. Sulje grillin kansi. (Huomaa, että yksinkertaisemmissa grillimalleissa sytytystoiminto on integroitu säätimeen.)

5. Varmista, että grilli on kuuma

Aloita grillaus vasta, kun grilli on riittävän kuuma. Sulje grillin kansi, kun olet levittänyt briketit brikettiritilälle tai kun olet sytyttänyt kaasun. Tarkkaile grillin lämpötilaa kannessa olevasta lämpömittarista. Kuumenna kaasugrilli maksimilämpötilaan ennen grillauksen aloittamista. Laske lämpötila sopivaksi, ennen kuin laitat ruoan grilliin. Brikettigrillin lämpötilaa voit säädellä lisäämällä tai poistamalla brikettejä.

6. Valitse grillausmenetelmä

Tavallisimmat grillausmenetelmät ovat suora ja epäsuora lämpö. Suora lämpö soveltuu alle 20 minuutissa kypsyvien ja epäsuora lämpö sitä hitaammin kypsyvien ruokien grillaukseen.

  • Suora lämpö kaasugrillissä: Sytytä kaikki polttimet. Sulje grillin kansi. Kun grillin lämpötila on sopiva, laita ruoka grilliritilälle suoraan polttimien päälle. Sulje grillin kansi.
  • Suora lämpö brikettigrillissä: Levitä sytytetyt briketit tasaisesti koko brikettiritilälle tai laita ne brikettikoreihin grillin keskelle. Nosta grilliritilä grilliin, sulje grillin kansi ja anna grillin kuumeta. Varmista, että grillin pohja- ja kansiventtiili ovat auki. Aseta ruoka brikettien tai hiilien yläpuolelle. Sulje grillin kansi.
  • Epäsuora lämpö kaasugrillissä: Sytytä uloimmat polttimet. Jos grillissä on kaksi poltinta, sytytä niistä vain toinen. Jos grillissä on yksi poltin, sytytä se. Sulje grillin kansi.
  • Epäsuora lämpö brikettigrillissä: Asettele sytytetyt briketit brikettiritilän reunoille tai laita ne brikettikoreissa ritilän reunoille. Varmista, että grillin kansi- ja pohjaventtiili ovat auki. Laita ruoka grilliritilän keskelle alumiinivuoan yläpuolelle. Sulje grillin kansi.

7. Anna kannen olla kiinni

Joka kerta, kun avaat kannen, grillin lämpötila laskee. Anna kannen olla mahdollisimman paljon kiinni, jotta ruoka kypsyy tasaisesti. Weber toi hiljattain markkinoille uuden iGrill-lämpömittarin, jota vot ohjata älypuhelimen sovelluksella. Sitä käyttäessäsi sinun tarvitsee avata grillin kansi vain laittaessasi ruoan grilliin ja nostaessasi sen sieltä pois.

8. Puhdista ritilä grillauksen jälkeen

Harjaa kuuma grilliritilä puhtaaksi grilliharjalla. Näin grilliritilä kestää kauemmin ja grilli pysyy aina puhtaana ja siistinä. Voitele ritilä silloin tällöin öljyllä, ettei se pääse ruostumaan. Tarkista, onko grillin pohjalle tippunut ruoantähteitä, ja poista ne, kun grilli on jäähtynyt. Tarkista säännöllisin väliajoin, onko grillin kansi ja pohja sekä rasvanhallintajärjestelmä päässyt likaantumaan. Puhdista grillin pohja ja vaihda tiputusastia säännöllisin väliajoin. Näin ehkäiset liekkien leimahtelua ja rasvan syttymistä palamaan.

9. Lisämakua ruokiin

Kun hallitset grillauksen perusasiat, testaa erilaisia mausteseoksia, kastikkeita sekä marinadeja lihalle ja vihanneksille.  Kokeile myös savustamista, sillä se on helppoa ja tuo ruokiin uudenlaista makua.

10. Huolehdi turvallisuudesta

Grillaus ei ole vaarallista, mutta muista seuraavat:

  • Älä käytä grillin läheisyydessä helposti syttyviä aineita, kuten sytytysnestettä, spriitä tai bensiiniä. Älä käytä niitä myöskään brikettigrillin sytyttämiseen, koska ne saattavat aiheuttaa voimakkaan leimahduksen ja suurta vahinkoa. Piippusytytin on ainoa oikea ja turvallinen tapa sytyttää briketit.
  • Varmista, että piippusytytin ja grilli ovat sytytettäessä aina vakaalla kuumuutta kestävällä alustalla. Weber suosittelee asettamaan piippusytyttimen grillin brikettiritilälle, jossa se pysyy tukevasti ja suojassa lapsilta ja lemmikkieläimiltä.
  • Älä siirrä grilliä sen ollessa kuuma, ettei se kaadu ja aiheuta vahinkoa.
  • Tyhjennä grillin tuhka-astia vasta kun grilli on TÄYSIN jäähtynyt. Varmista myös, että tuhka on jäähtynyt, ennen kuin heität sen pois, ettei se ala kytemään jäteastiassa.
  • Vaihda kaasugrillin tiputusastia säännöllisin väliajoin. Näin voit ehkäistä liekkien leimahtelua ja rasvan syttymistä palamaan.
  • Lue aina grillin mukana saamasi käyttöohje! Se sisältää kaiken tarvitsemasi tiedon,tehokkaaseen ja turvalliseen grillaukseen.

 

Grillausiloa ja mukavaa kesää!
Toivottaa Weber