Skip to content

Onnistu remontissa!

Paljon lisää vinkkejä, monen eri alan asiantuntijoita ja lyömättömiä messutarjouksia löydät paikan päältä!

5 vinkkiä remontoijalle

Vinkki 1: Panosta ennakkosuunnitteluun ja -valmisteluun

Valitettavan usein remontin kesto lipsahtaa suunniteltua pidemmäksi, mutta venymiset on mahdollista torpata hyvissä ajoin tehdyllä tarkalla ennakkosuunnittelulla ja -valmistelulla! Jo suunnitteluvaiheessa saattaa olla viisasta palkata apuun kokenut asiantuntija.

Jos ulkoistat remontin urakoitsijalle, tee kilpailutukset ja pyydä tarjoukset aikataulutuksineen ajoissa, jotta ehdit vertailla. Mieti kuka hankkii materiaalit (sinä vai urakoitsija) ja mitä kaikkia työvaiheita remontti yksityiskohtineen sisältää – näin vältyt näkemyseroilta urakoitsijasi kanssa. Esimerkiksi lattialistojen laitto sisältää monta työvaihetta: paikataanko listoista naulanjäljet, laitetaanko reunat jiiriin, saumataanko listan ja seinän väli jne.

Rakenteellisissa remonteissa on syytä varautua yllätyksiin. Muista myös, että mitä suurempi remontti, sitä enemmän muuttujia saattaa tulla vastaan. Keskustele urakoitsijasi kanssa avoimesti ja säännöllisesti, missä mennään, jotta olet kartalla työn edistymisestä.

Vinkki 2: Urakkapohjainen sopimus auttaa kustannusten hallinnassa

Jos remontin varrella tulee yllätyksiä, voivat kustannukset kasvaa huomattaviakin summia. Tee siis urakoitsijasi kanssa hyvä urakkasopimus. Kun tekee tuntityöpohjaisen sopimuksen sijaan urakkasopimuksen, mahdollinen ylimääräinen työaika menee urakoitsijan piikkiin. Esimerkkinä vaikkapa purkutyöt, joihin urakoitsija on arvioinut menevän viikon, mutta erinäisistä syistä siihen sujahtaakin kaksi viikkoa. Urakkapohjaisessa sopimuksessa tämä ylitys ei kavenna sinun kukkaroasi. Toki voi tulla myös sellaisia yllätyksiä, joita edes huolellinen urakoitsija ei osannut ennakoida ja jotka tulevat maksettavaksesi urakkasopimuksesta huolimatta. Aikataulujen ja kulujen hallinnassa Excel on verraton apuri. Vertaile myös saamiasi tarjouksia Excelin avulla.

Vinkki 3: Hyvä suunnittelu näkyy myös remontointiajassa

Kun remontti on hyvin suunniteltu, itse remonttiin ei välttämättä kulu aikaa ajateltua enempää. Ennen kuin ryhtyy hommiin, tulisi lopputulos nähdä selkeänä ja miettiä kalusteiden paikat, esimerkiksi sohvan ja tv-tason paikka. Kun ne ovat tiedossa, vältät liian vähäiset sähköpaikat ja saat valokatkaisijat loogisiin paikkoihin.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää: mitä vanhempi talo, sitä useammin yllätyksiä tupsahtaa. Esimerkiksi seinät ja lattiat voivat olla vinoja. Vanhasta talosta saattaa löytyä myös piilotettuja oviaukkoja, jolloin joutuu miettimään, että tehdäänkö siihen ovi uudestaan vai peitetäänkö se edelleen. Ja jos päätyy ottamaan oviaukon käyttöön, tulee työvaiheita suunniteltua enemmän.

Vinkki 4: Muista lepo

Riippuu remontista ja siitä, kuka sitä tekee – mutta melkoisen moni remontoija sanoo, että remontissa menee hermot! Vaikka remontti palkitseekin tekijänsä lopussa, tehdään sitä usein oman päivätyön ohessa. Lisäksi jaloissa saattaa pyöriä huomiota vaativia lapsia. Myös remontin valvonta ja materiaalien valinta vie voimia ja energiaa, vaikka sitä tekisikin ulkopuolinen taho. Älä siis aseta itsellesi liian tiukkoja aikatauluja ja muista, että remontista on ihan ok ottaa välillä lomaa!

Vinkki 5: Käytä asiantuntijoiden apua

Rempan loppumetreillä iskee usein uupumus – turvaudu viimeistään silloin ulkopuolisen suunnittelijan apuun. Kun joku tukee sinua suunnittelussa tai sisustamisessa, et niin herkästi harmittele, että tulipa tehtyä hatara ratkaisu ”kun ei vaan enää jaksanut”.

Joskus tehdyt ratkaisut realisoituvat hetken asumisen jälkeen: jos olet tehnyt suunnitelmasi pimeässä marraskuussa, näyttää kaikki toiselta heinäkuussa. Miten valo kulkee talossa, mitkä pinnat heijastavat säteitä jne. Kannattaa siis harkita huolella ja sitten rauhoittaa mieli tehtyjen valintojen suhteen.

Toki myös maku muuttuu ja kehittyy koko ajan, ja suunnitteluvaiheesta lopputulokseen mennessä on mieli saattanut jo vaihtua, tarjolla kun on jatkuvasti uusia innovaatioita ja muotisuuntauksia. Muista kuitenkin, että vaikka aina löytyy jotain muuta ja ”parempaa”, se tie on loputon.

Vinkit tarjosi lähes ammatikseen remontoiva, varatuomari, LKV, sisustussuunnittelija-yrittäjä
Maija Lukkari-Nyman.

Lisää Maijan ajatuksia: maijanmaailma.fi