Skip to content

Trend Stories -trenditarina osa 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisustamisen Trenditarina osa 4:

RETROSTI SKANDI

Trendikodin Retrosti skandi esittäytyy

Suomalaisten suosikki, puhdaslinjainen, selkeä ja vaalea skandinaavisuus saa nyt joukkoonsa myös tummempia sävyjä. Materiaalit ja värit ovat edelleen luonnosta lainattuja. Kuosit ovat hillittyjä, kaksivärisiä tai yksivärisiä struktuuripintoja. Pinnat houkuttelevat koskettamaan ja niistä huokuu kestävä laadukkuus.

Orgaaniset pyöreät muodot tervehtivät sisustuksissa lempeydellään. Pehmeät tekstuurit ja mattapinnat ovat edelleen keskiössä. Vaaleat puupinnat saavat nyt rinnalleen skandinaavisesta vintage-designista tuttua tiikkiä ja tummaksi sävytettyjä tammiviilupintoja.

Uutta kontrastia tuovat myös pieninä annoksina korkeakiiltoiset yksityiskohdat, kuten kromi ja peilipinnat sekä värillinen lasi niin tuotteissa kuin seinäpinnoissa. Tästä tulet näkemään Trendikodissa esimerkkinä aivan uudenlaisen Hietakarin lasiväliseinän.

Olemme tottuneet näkemään skandisisustuksissa mustia yksityiskohtia terävöittämässä kokonaisuutta. Nyt vuoron saavat vaaleat hiekan sävyt, vihreän sävyt ja punaruskea terrakotta, jotka viittaavat hienovaraisesti 70–80-lukuihin.

Retrovivahteita loihditaan valaisimilla ja yksittäisillä, usein putkirunkoisilla kalusteilla. Ne voivat olla yhtä hyvin kierrätyslöytöjä, vintage-hankintoja tai klassikko design-kalusteita tai uudelleen tuotantoon otettuja menneiden vuosikymmenten suosikkeja.

Esimerkkejä näistä löytyy Trendikodin ruokailutilasta ja työhuoneesta.

TUNNISTATKO DESIGN-KLASSIKON?

Design-huonekaluista tunnettu Nomart on yksi Trendikodin yhteistyökumppaneista. Nomartin liikkeen kanssa samoissa tiloissa Helsingin Kasarmikadulla toimivasta Kartell Flagship -myymälästä löytyi täydellisesti trendin mukaiset tunnetut design-klassikot sekä juuri lanseerattuja uutuuksia.

 Anna Castelli Ferrierin 1969 suunnittelema Componibili-säilytyslaatikosto on oiva esimerkki designista, joka on yhtä ajankohtainen vielä viisikymppisenä kuin modernina uutuutena 70-luvulla.  Nomartin liikkeen kanssa samoissa tiloissa Helsingin Kasarmikadulla toimivasta Kartellin designfilosofia huomioi ihmisen toiminnalliset tarpeet esteettisyyden rinnalla. Tätäkin tuotetta on päivitetty vastaamaan tämän päivän vastuullisuusarvoja. Biopohjaisesta materiaalista innovoitu tuotanto tarjoaa herkulliset pastellisävyiset versiot tuotteesta.

 Mattapintainen musta ja valkoinen versio taas on valmistettu hyödyntäen teollisuuden ylijäämämuovimateriaaleja kierrättäen. Tämä on hyvä esimerkki miten kierrätys ja vastuullisuus toteutuu yrityksissä, joiden toimivat klassikot päivittyvät innovoinnin myötä.

 Muotokieli Kartellin tuotteissa sopii hyvin skandinaaviseen sisustukseen.

Järkevän pelkistetyn toiminnallisuuden lisäksi designista voi aistia ripauksen leikkisyyttä.

Monet näistä tuotteista edustavat yhtä hyvin myös Arjen luksus -trendiä, olleessaan monikäyttöisiä ja laadukasta arkea tukemassa. Monet tuotteista toimivat yhtä hyvin ulkokalusteina kuin sisälläkin.  Trendikodissa on esillä useita tuotteita ruokailutilassa ja makuuhuoneessa; jakkaroita, jotka toimivat sekä istuimina, että laskutilana tai apupöytänä.

TUTUSTU JOHDOTTOMIIN VALAISIMIIN

Asuntojen valaistuksissa on tapahtunut runsaasti kehitystä liiketunnistimilla ja älyvalaistusjärjestelmillä. Teknologia tukee sekä turvallisuutta että arjen sujuvuutta. Esteettisyydestä ei kuitenkaan tarvitse tinkiä ja aina ei tarvitse uusia koko valaistusjärjestelmää. Led-tekniikka on mahdollistanut uudenlaiset valaisimet, jotka ovat vähän sähköä kuluttavia, ladattavia ja kannettavia valaisimia.

Ensin tuli aurinkoladattavat valaisimet ulos, nyt saatavilla on tyylikkäitä design-valaisimia, jotka ovat kevyitä ja siirreltävissä sinne, missä valaistusta kulloinkin tarvitaan. Näin vältytään monen sisustajan ikuisilta haasteilta, jotka liittyvät pistorasioiden paikkoihin ja kiemurteleviin jatkojohtoihin.

Trendikodissa on esillä Kartellin Mini Geen-a ja Space-valaisimet.

KOLO ON MODUULI-SOHVA

Etätyö asetti meille omat haasteensa tilojen optimaalisessa käytössä. Neliöt valjastetaan mahdollisimman tehokkaasti muokkautuviksi. Modulaariset huonekalut, joita voidaan muokata tarpeiden muuttuessa, ovat monelle pelastus. Kuusilinnan Kolo sohva on sellainen ja trendikodista löydät sen työ-/monitoimihuoneesta. Sohvan oranssi väri on yllätyksellinen kontrasti vaaleansinisille seinille. Samaa retrohenkeä henkii myös Pihlgren&Ritolan  sinivalkoinen Lukko-kuviotapetti.

Kuusilinna on kotimaisten sohvien erikoisliike. Sohvat valmistetaan käsityönä Lahden tehtaalla 80-vuotisen historian tuomalla taidolla. Nykyaikaan on tuotu vastuullisuus, mm. Kolo-sohvan täyte on ekologista PET-elintarvikepulloista kierrätettyä vanutäytettä. Vastuullisuus näkyy myös siinä, että sohvat valmistetaan tilauksesta juuri asiakkaan yksilölliset tarpeet ja maku huomioiden.

Nyt sisustetaan persoonallisesti! Voit valita moduuleista ja kangasvaihtoehdoista ne, jotka istuvat omaan sisustustyyliisi ja asuntosi aikakauteen. Sohvassa pitää olla hyvä istua ja tarvittaessa myös hyvä löhöillä. Kolossa on juuri sopivasti retroa, mutta silti se on myös skandinaavisen selkeälinjainen.

Sohvaa voi myöhemmin kasvattaa tai siirrellä moduuleita. 70-luvun designissa toteutui usein sama idea, mutta tästä sohvasta pääsee vähän huonommillakin vatsalihaksilla ylös. Istuinkorkeus vastaa tämän päivän vaatimuksiin.

Työhuonetta täydentävät Kartellin valmistamat, Philippe Starkin suunnittelemat sirot Earl of Wood -työpöytä ja -tuoli, joiden tumma puu on myös hyvin trendiin ja kotitoimistoon sopiva. Työpiste saa myös Fargon vintage-kirjahyllyn, sekin tummaa puuta. Kirjahyllyt ovat nousemassa uudelleen suosioon juuri etätyön myötä.

Tässä huoneessa esimerkitetään miten skandinaavisuus voi olla kerroksellista ja rohkeasti yhdistelevää, uutta ja kierrätettyä, olematta liian alleviivaavaa retroudessaan.

Jos sisäinen ”retro” heräsi sinussa, käy myös tsekkaamassa Kuusilinnan ihana Tikki-sohva Sisusta-hallin Trendilavalta. Tuo ruututikattu sohva ihastutti monet jo viime vuoden Habitaressa ja on väripilkkuna esillä myös Kevätmessuilla.

Tässä tietenkin vain osa Trendikodissa nähtävästä skandi retroilusta. Tervetuloa inspiroitumaan!

Terveiset Trendikodista,

Malla