Skip to content

Sipe Santapukin talo – Unelmistaan kannattaa pitää kiinni

Sipe Santapukin talo Heinolassa on ollut esillä monessa lehtiartikkelissa, vaikka itse talon rakennus alkaa tällä tietoa vasta ensi vuonna.

Hyvä talo on tärkeämpi kuin tiukka aikataulu, toteaa Apulanta-rumpali Sipe Santapukki ja kannustaa talonrakentajia pitämään kiinni unelmistaan.

Santapukki on hurahtanut rakentamiseen ja remontoimiseen. Heinolan rantatontille nousee ekologinen asuinkokonaisuus, jonka suunnittelussa ja rakentamisessa Santapukki on vahvasti mukana. Lahdessa sijaitsevaan kaupunkikotiin tehdään myös kokonaisvaltainen uudistus. Rakentaminen ja remontoiminen on ollut ajoittain rankkaa, mutta Santapukin mielestä talounelmien toteuttamisesta ei pidä tinkiä.

Vietämme kaikki kesät metsän siimeksessä järven rannalla. Lähin naapuri on kilometrin päässä. Siellä on hyvä, kuvailee Sipe Santapukki Santarannaksi ristittyä vapaa-ajan tukikohtaansa.

Santaranta on enemmän kuin Sipe Santapukin talo

Ruotsalainen-nimiseen järveen rajautuvalle Heinolan tontille on jo rakennettu vierastalo ja rantasauna. Päärakennus odottaa vielä vuoroaan, sen rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Sipe Santapukin talo, tai paremmin ilmaistuna koko ekologinen asuinkokonaisuus, on maailmankuulun yhdysvaltalaisen arkkitehdin Eric Lloyd Wrightin  Santapukin toiveiden mukaan suunnittelema.  Wright on erikoistunut orgaaniseen arkkitehtuuriin.

Santaranta on Ericin taideteos. On valtava kunnia, että vanha mestari halusi suunnitella meille talon. Tämä on unelmieni täyttymys, Santapukki kiittelee.

Siksi on ehdottoman tärkeää, että rakennusprojekti toteutetaan pieteetillä. En itse asiassa laatinut projektille minkäänlaista aikataulua. Tärkeintä on se, että kokonaisuudesta tulee piirustusten mukainen. Hyvä talo on tärkeämpi kuin tiukka aikataulu.

Santapukilla ei ollut ennestään kokemusta rakentamisesta, kun Santaranta-projekti käynnistyi.

Projekti on ollut kokonaisuudessaan haastava, todellinen rakentamisen korkeakoulu. Tämä oli ensimmäinen rakennushankkeeni eli hyppäsin niin sanotusti syvään päätyyn saman tien, Santapukki nauraa.

Santapukilla vetovastuu

Santapukki toimi koko projektin vetäjänä ja joka paikan höylänä: hän valitsi itse tavarantoimittajat ja projektin työntekijät sekä osallistui rakennustöihin aina muuraamisesta julkisivun vuoraamiseen.

Tämä projekti on minulle sydämen asia. Siksi halusin olla itse mahdollisimman paljon mukana käytännön tekemisessä. Muotoilin itse julkisivujen kivet kivivasaralla. Diggasin siitä ihan hulluna! Kivien muotoilu ja latominen on oma taiteenlajinsa, Santapukki intoilee.

Tämä projekti ei ole ollut yksinkertaisimmasta päästä ammattilaisillekaan. Mutta tämän hankkeen myötä innostuin tosissani rakentamisesta, ja nyt minulla on koko ajan joku raksahanke – oli se sitten oma tai kaverin projekti. Santaranta on ollut oikeastaan siunaus, sillä olen oppinut rakennusalasta valtavasti, hän jatkaa.

Santapukki ei kuitenkaan suosittele tekemään kaikkea itse.

Olisin voinut delegoida enemmän, Santapukki hymähtää ja jatkaa, että kaiken aa ja oo rakentamisessa on hyvät tekijät ja iloinen tekemisen meininki työmaalla. Silloin ei tarvitse stressata. Olen siinä mielessä onnekas, että olen saanut projektiini mukaan taitavia ja työhönsä intohimoisesti suhtautuvia rakennusalan ammattilaisia.

Rakenna itsellesi, älä muille

Rakentaminen ei ole aina ollut ruusuilla tanssimista, vaikka Santapukki on jo päässyt toteuttamaan pitkäaikaisia haaveitaan. Santapukki haluaa rohkaista kaikkia, joilla ensimmäinen talonrakennusprojekti on edessä.

Varaudu henkisesti erilaisiin vaiheisiin ja takaiskuihin. Voi mennä useampiakin kuukausia, ja silti tuntuu siltä, että asiat eivät ole menneet eteenpäin. Kaikki tärkeät projektivaiheet eivät näy konkreettisesti tontilla. Erityisesti pohjatyöhön kannattaa panostaa, vaikka se ei ole lopputuloksen näkyvin osa, Santapukki neuvoo.

Yksi tärkein rakentamisen perusajatus Santarannassa on ekologisuus, joka on otettu huomioon erityisesti energiantuotannossa. Asuinkokonaisuudesta on tarkoitus tehdä energiantuotannon suhteen omavarainen. Luontoa on säästetty tontilla vetämällä sähkö- ja vesijohdot rantaan vievien portaiden alle. Projektissa on myös käytetty mahdollisimman paljon paikallismateriaaleja: rantasauna rakennettiin tontilta kaadetuista puista, ja kaikki kivimateriaali on Nilsiän kalliosta louhittua kvartsiittikiveä.

Santapukki kannustaa muitakin talonrakentajia miettimään mahdollisimman ekologisia vaihtoehtoja.

Ekologinen rakentaminen tai muut erikoisratkaisut eivät automaattisesti ole kalliita, jos ne suunnitellaan ja toteutetaan fiksusti. Kannattaa ainakin ottaa asioista selvää ennen rakennuspuuhiin ryhtymistä, Santapukki kehottaa.

Sipe Santapukin talo Santarannassa ei ole valmistumassa vielä hetkeen, mutta Santapukin Lahden kaupunkikoti on jo loppusuoralla. 1930-luvulla rakennetusta puutalosta purettiin kaikki huonossa kunnossa olleet elementit pois. Se, mikä oli säilynyt hyvänä, entisöitiin. Kokonaisvaltaisen remontin lopputulos on vanhojen tiilien ja hirsien sekä uusien pintamateriaalien vuoropuhelu.

Kaupunkikodissa aletaan ihan kohta tekemään pintoja. Asu & Remontoi -messuilla aion nimenomaan tutustua erilaisiin pintamateriaalivaihtoehtoihin, Santapukki paljastaa.

Mittavat rakennus- ja remonttiprojektit eivät ole lannistaneet Santapukin positiivista elämänasennetta.

Rakentaminen on välillä raskasta, mutta pitääkin muistuttaa itseään siitä, miksi siihen on ryhdytty, Santapukki huomauttaa ja jatkaa: Rakenna aina itsesi ja perheesi ehdoilla, älä mieti muiden mielipiteitä. Positiivisen fiiliksen voi säilyttää, kun muistaa, että olet koko ajan menossa kohti unelmiesi täyttymystä.

Rakennusprojektin tiimellyksessä ei pidä unohtaa, mikä on elämässä tärkeintä.

Vaikka rakentaisi kuinka hienon linnan tahansa, niin se on vasta raami elämälle. Se mitä seinien sisällä tapahtuu, se tekee elämän.

Asu & Remontoi

Kevätmessujen Asu & Remontoi tarjoaa kätevästi saman katon alla vinkit, ideat ja tuotteet kaikille rakentajille sekä remontoijille!

Osta liput!