Skip to content

Edessä ruohonleikkurin hankinta? Lue hyvät vinkit ennen sitä.

Kevätmessuilla vertailet helposti eri malleja ja teet hyvät hankinnat!

Osta liput

Ruohonleikkuri – Muutama vinkki valintaan

Ruohonleikkuri on yksi yleisimmistä puutarhakoneista ja se löytyy lähes jokaisen pihavarastosta. Ruohonleikkurin hankinnassa erilaisten ominaisuuksien paljous voi kuitenkin laittaa ostajan pään pyörälle. Ruohonleikkureiden perusominaisuuksien ymmärtäminen auttaa päätöksenteossa huomattavasti.

Mitä ruohonleikkureiden ominaisuudet tarkoittavat ja mitä tulisi ottaa huomioon niitä valittaessa?

Bensalla, johdolla vai akulla?

Valtaosa perinteisistä ruohonleikkureista käy bensalla. Johtokäyttöisiä leikkureita on käytetty lähinnä erittäin pienillä piha-alueilla, joissa johdon pituus ei muodostu ongelmaksi.

Akkujen ja akkukäyttöisten koneiden teknologian kehittyessä akkukäyttöiset ruohonleikkurit ovat nousseet haastamaan polttomoottorikäyttöisiä ruohonleikkureita. Laadukkaalla akkukäyttöisellä leikkurilla voi leikata isohkonkin nurmialueen ilman akkujen vaihtoa. Akkukäyttöisten leikkurien etuja ovat myös helppo käynnistys ja siistimpi työskentely, ilman tarvetta polttoaineen käsittelyyn tai säilytykseen. Kuitenkin, jos leikattava alue on erittäin suuri, voi polttomoottorikäyttöinen leikkuri olla edelleen sopivin.

Akkuruohonleikkuri

Leikkuutavat: Bioleikkaava, sivulle heittävä ja keräävä

Ruohonleikkureiden teknisissä tiedoissa vilahtelee termejä, kuten bioleikkaava, sivulle heittävä ja keräävä. Nämä viittaavat ruohonleikkuutapoihin.

Bioleikkaus kuvaa sitä, että ruohonleikkuri silppuaa leikatun ruohon pieneksi silpuksi samalla, kun ruohoa leikataan. Bioleikkaavassa koneessa tulee huomioida, että erittäin korkean ruohon leikkaus tulisi tehdä asteittain, jotta kone jaksaa silputa ruohon.

Sivulle heittävä ruohonleikkuri heittää leikatun ruohon tai bioleikkaavassa koneessa ruohosilpun takaisin ruohikolle ruohonleikkurin viereen.

Keräävä ruohonleikkuri puolestaan kerää ruohon tyhjennettävään keräysastiaan. Jos ruoho jätetään nurmelle, se maatuessaan ravitsee nurmea, mutta toisaalta leikkuun jälkeen nurmi voi hetken näyttää hieman epäsiistiltä. Keräävän ruohonleikkurin kanssa nurmea tulee muistaa lannoittaa enemmän. Pitkää ruohoa leikatessa keräysastiaa voi joutua myös tyhjentämään useammin ja ruohojätteelle tulee olla komposti tai muu kierrätyspaikka.

Käytettävyyden mahdollistajat: Leikkuuleveys ja ruohonleikkurin veto-ominaisuus

Leikkuuleveys ja veto-ominaisuus vaikuttavat ruohonleikkurin käytettävyyteen. Mitä suurempi on ruohonleikkurin leikkuuleveys, sitä sujuvampaa ruohonleikkuu pääsääntöisesti on.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että leveys vaikuttaa myös ruohonleikkurin ketteryyteen. Jos pihalla on paljon väistettäviä puita tai kiviä, voi kapeampi ruohonleikkuri olla sopivampi.

Vetävä ruohonleikkuri nimensä mukaisesti vetää itseään eteenpäin. Veto-ominaisuus keventää ruohonleikkuuta verrattuna työnnettäviin malleihin. Veto-ominaisuus on kätevä muun muassa silloin, kun leikattava alue on laaja tai kun se sisältää esimerkiksi rinteitä. Toisaalta taas, jos ruohonleikkurin kanssa tulee kääntyillä tai mutkitella pihan muotojen mukaan, voi veto-ominaisuus tehdä leikkaamisesta hankalampaa.

Muita huomioon otettavia tekijöitä: Ergonomia, säilytys ja leikkuukorkeuden säätö

Ruohonleikkureiden säätöominaisuudet vaihtelevat. Jos ruohonleikkurin käyttäjät ovat keskenään eri pituisia, kannattaa valita ruohonleikkuri, jossa on aisan korkeussäätö.

Monista ruohonleikkureista löytyvä aisan taitto-ominaisuus helpottaa ruohonleikkurin säilytystä varsinkin pienessä tilassa.

Leikkuukorkeuden säädön kehittynein vaihtoehto on puolestaan keskitetty säätö, jolloin leikkuukorkeutta säädetään vaivattomasti vain yhdestä vivusta.

Joissakin ruohonleikkureissa korkeudensäätö on vielä akseli- tai pyöräkohtainen, jolloin korkeussäätö tapahtuu säätämällä etu- ja taka-akselit erikseen tai jopa joka pyörää yksitellen.

Mieti myös muiden puutarhakoneiden tarve

Ruohonleikkuria hankkiessa kannattaa miettiä myös muiden puutarhakoneiden tarvetta.

Jos on esimerkiksi tarve käyttää puutarhassa useampia erilaisia koneita, voi olla järkevää panostaa kaikki hankinnat yhteen akkukonesarjaan, jolloin kaikki laitteet käyttävät samoja akkuja ja latureita. Sen lisäksi, että yhden sarjan hyödyntäminen on kätevää, se myös säästää tilaa ja kustannuksia, kun ei tule tarvetta hankkia erilaisia akkuja, latureita ja polttoaineita.

Artikkelin tarjosi

Makita Oy

Kevätmessuilla ruohonleikkurin hankinta on helppoa

Voit vertailla kätevästi eri malleja ja merkkejä ja hankkia sopivan edulliseen messuhintaan!

Osta liput!