Skip to content

Kesäkukat — Kasvata itse siemenestä!

Kesäkukat tuovat väriä ja uudenlaista ilmettä niin pihoille kuin parvekkeellekin. Kesäkukat ja niiden taimet saattaa olla melko suuri taloudellinen investointi, mutta kesäkukat voi kasvattaa myös itse siemenestä asti! Juuri nyt siemenluettelot ovat  täynnä toinen toistaan kauniimpia kesäkukkia. Kasvattaminen ei ole vaikeaa, mutta muista oikea ajoitus, koulinta ja latvominen! Kevätmessuilla saat lisää vinkkejä ja teet parhaat ostokset. Hanki lippusi ennakkoon verkkokaupasta, saat ne edullisemmin!

Vinkit kesäkukkien kasvattajalle

 1. Aloita helpoilla lajeilla
  Samettikukka, punakosmos, krassi, auringonkukka ja tuoksuherne sopivat aloittelijallekin. Vaikka orvokkien ja pelargonien kasvuaika on pitkä,  kasvivalon avulla myös niistä on helppo kasvattaa tukevat taimet.
 2. Tarkista oikea kylvöaika
  Kunkin kesäkukkalajin optimaalinen kylvöaika näkyy siemenpussista tai Kesäkukkien kylvöajat -kalenterista.
 3. Hanki välineet
  Tarvitset puhdasta kylvö- tai taimimultaa sekä puhtaat kylvöastiat, joissa on reikiä pohjassa, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu pois.
 4. Kylvä siemenet
  Monet kesäkukat itävät valossa eli niitä ei peitetä mullalla. Jos kylvösyvyydestä ei ole mainintaa, peitä siemen multakerroksella, joka on noin kaksi kertaa siemenen paksuinen. Sumuta multa kosteaksi ja peitä kylvös rei’itetyllä talouskelmulla ja aseta valoisalle ikkunalle. Huom! Liota isoja, kovakuorisia siemeniä (krassi, auringonkukka, tuoksuherne…) muutama tunti ennen kylvöä, jotta siemenkuori pehmenee.
 5. Kouli taimet
  Siirrä hajakylvetyt taimet omiin purkkeihinsa, kun niihin muodostuu sirkkalehtien lisäksi toinen lehtipari. Käytä pieniä ruukkuja.  Istuta pikkutaimet taimimultaan niin, että sirkkalehdet jäävät selvästi mullan pinnalle.
 6. Lannoita
  Lannoita kesäkukkien  muutaman viikon ikäisiä taimia miedolla kastelulannoitteella, jossa on runsaasti kaliumia (K). Varo liikalannoitusta, joka voi vaurioittaa taimien juuristoa.
 7. Latvo tarvittaessa
  Katkaise taimen latva, kun kasvissa on vasta muutamia lehtipareja. Poista pikkutaimista kukkanuput, jotta ne jaksavat kasvaa.
 8. Siirrä isompaan ruukkuun
  Aikaisin kylvetyt taimet kannattaa siirtää huhtikuussa.
 9. Karaise kesäkukat
  Ulkoilmaan totuttaminen kannattaa aloittaa noin viikkoa ennen ulos istuttamista. Ensimmäisinä päivinä taimille riittää parin tunnin ulkoilu.
 10. Istuta kesäkukat ulos
  Hyvä istutusaika on toukokuun lopulla – kesäkuun alkupuolella. Tarkkaile säätiedotusta ja varaudu suojaamaan kesäkukat harsolla hallaöiden varalta.

Vinkit tarjosi