Skip to content

Kompostori

Maanparannusainetta puutarhakäyttöön

Kompostori tuottaa multaa

Kompostori löytyy yhä useamman omakotitaloasujan pihalta. Kompostointi itsessään on varmasti tuttua monelle jo lapsuudenkodista. Tyypillisesti puutarhajätteille rakennettiin esimerkiksi lautakehikko, johon puutarhajäte koottiin. Lehtikompostin voi helposti tehdä itse.  Kompostoinnin avulla voi nykyisin myös säästää rahaa, kun jäteastian tyhjennysvälejä voi harventaa. Kompostointi sopii myös taloyhtiöille, jos asukkaiden joukosta löytyy muutama innokas, jotka sekä tiedottavat muille asukkaille käytännöstä että pitävät kompostoinnin toimivuudesta huolen.

Keittiöjätteet vaativat kompostorin

Tehdasvalmisteinen kompostori on askel eteenpäin. Jos haluaa kompostoida myös keittiöjätteitä omakotitaloasujana tehdasvalmisteinen kompostori on ainoa oikea vaihtoehto. Avokompostorissa keittiöjätteet houkuttelevat paikalle helposti kutsumattomia vieraita kuten rottia.

Kompostoria valitessa kannattaa miettiä hetki käyttötarkoitusta: tuleeko se ympärivuotiseen käyttöön, jolloin sen tulee olla lämpöeristetty? Talousjäte vaatii aina suljetun, jyrsijäeristetyn kompostorin.

Maanparannusainetta kotipuutarhaan

Komposti on valmis tyhjennettäväksi, kun sen sisältö on mullannäköisestä massaa, jossa näkyvät erikseen vain karkeimmat seosaineet. Maatumisaika vaihtelee kompostoitavan jätteen määrän ja laadun mukaan. Lisäksi siihen vaikuttaa kompostorin toimivuus ja ilman lämpötila. Kompostorin tuottama multa sopii hyvin maanparannusaineeksi puutarhaan. Se ei ole itsessään kovin ravinnerikasta eli sitä pitää lannoittaa.

Kompostointi onnistuu myös talvella – Katso vinkit!