Skip to content

Aurinkopaneelit omakotitaloon – Anna auringon maksaa sähkölaskusi!

Aurinkopaneelit omakotitaloon – Anna auringon maksaa sähkölaskusi!

Aurinkopaneelit omakotitaloon on ekologinen ja nykyisin myös helppo valinta. Aurinkosähkön erityinen hienous piilee siinä, että aina auringon paistaessa voimme pyydystää talteen sen energiaa, eikä se silti kulu. Auringon säteilyn määrä ei vähene, vaikka jokainen talonomistaja hankkisi aurinkopaneelit omakotitaloonsa.

Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin

Varsinainen energian keruu on myös täysin päästötöntä. Kun valitsee aurinkopaneelit omakotitaloon – ainoat ympäristövaikutukset syntyvät paneelien valmistamisesta, kuljettamisesta ja asentamisesta, ja niitä tasoittaa paneelien pitkä käyttöikä. Laskennallisesti paneelit maksavat omat hiilidioksidipäästönsä takaisin 2-3 vuodessa, mikä on alle 10% niiden teknisestä käyttöiästä! Aurinkopaneelit omakotitaloon ovat siis mainio ekoteko.

Helpot asentaa maltilliseen hintaan

Fortum aurinkojärjestelmän avulla ryhdyt vaivattomasti aurinkosähkön tuottajaksi. Neljästä erikokoisesta Aurinkopaketista löytyy sopiva vaihto jokaiselle katolle ja jo alkaen 55 eurolla kuukaudessa saat laadukkaat aurinkopaneelit katollesi asennettuina ja käyttövalmiina.

Investointi on ollut kannattava. Olemme tuottaneet paneeleilla aurinkosähköä 20% vuosikulutuksestamme.” kertoo Jukka Ikuli Turusta.

Jukka hankki Fortumin aurinkopaneelit omakotitaloonsa jo vuonna 2015.

Varastoi, käytä tai syötä sähköverkkoon

Kun olet hankkinut aurinkopaneelit omakotitaloon, sinulla on useampi eri vaihtoehto sähkön suhteen: voit varastoidaan sähkön akkuun, käyttää suoraan tai syöttää sähköverkkoon. Joidenkin sähköyhtiöiden, kuten Fortumin, asiakkailla on mahdollisuus myydä paneelien ylituotanto yhtiölle. Lisäksi sähköautoileville Fortumin kotilatausasiakkaille heidän aurinkopaneeliensa ylituotanto hyvitetään kaksinkertaisena sähköauton lataamiseen.

Myös Fortumin HorsePower-asiakas, islanninhevostallin omistaja Harri Virtanen on ollut tyytyväinen hankintaansa:

Koska olimme tyytyväisiä HorsePoweriin, tilasimme myös aurinkopaneelit Fortumilta. Vaikka katolla on vain 14 aurinkopaneelia, jo nyt voi nähdä pudotuksen sähkölaskussa.

Ensimmäinen aurinkopaneelien asennuksen jälkeinen sähkölasku oli yhdeksän euroa ja toinen 30 euroa. Vaikka talo lämpenee maalämmöllä, on Virtasilla ollut talvikuukausina aiemmin jopa 1000 euron sähkölaskuja.

Tästä talvesta tulee todella jännittävä, kun katsotaan tallin ja talon yhteinen kulutus. Jo nyt vaikuttaa siltä, että pudotuksesta tulee todella iso – jo 14 paneelilla”, Virtanen pohtii.

Toimiiko aurinkosähkö myös talvella?

Aurinkopaneelit omakotitaloon -hankinta kiinnostaa monia, mutta varsinkin pimeinä talvikuukausina saattaa tulla pohtineeksi, onko aurinkoenergiasta iloa täällä pohjoisessa? On kyllä. Suomessa on mahdollista napata vuodessa melkein yhtä suuria aurinkoenergiamääriä kuin Saksassa. Säteilyn määrä yhtä vaakaneliömetriä kohti vaihtelee keskimäärin Etelä-Suomen 1000 kwH:sta Lapin 800 kWh:n.

Kaiken auringonvalon ei tarvitse porottaa suoraan paneeliin: esim. aurinkoisina kevättalven päivinä hangelta heijastuva valo lisää sähköntuotantoa. Myös kesäisinä päivinä pyydystetty hajavalo tulee hyödynnettyä: ilmakehästä siroava säteily napataan talteen kansalaisten ikiomiin voimaloihin.

Vuodenaikaisvaihtelua meillä tosin on enemmän kuin saksalaisilla: kesän yötön yö ja talven hämäryys luonnollisesti vaikuttavat täällä aurinkoenergian saaliiseen.

Suomessa lisäksi viileät, aurinkoiset päivät sieppaavat erityisen tehokkaasti energiaa, sillä paneelien hyötysuhde paranee kylmässä. Vuorokauden keskilämpötila on meillä esim. keväällä ja syksyllä paljon matalampi kuin Saksassa, vaikka valoa onkin runsaasti tarjolla.

Paljonko sinun kattosi voisi tuottaa? Katso Aurinkolaskurista!
Harrin, Jukan sekä muutaman muun asiakkaamme kokemuksista voit lukea lisää Yhdessä-blogista.

Kevätmessuilta lisätietoja

Kevätmessuilla voit keskustella aurinkopaneeleista asiantuntijoiden kanssa esimerkiksi Fortumin osastolla.

Osta liput!